Üniversiteye Başlayacaklara Tavsiyeler
Kütüphane
Kütüphane ortamını mutlaka soluyun. Kütüphaneden ödünç kitap alıp okuyun. Sınav haftası yurtta ders çalışmak için yer bulamadığınızda kütüphane efsane oluyor.
Kulüpler
Mutlaka bölümünüzün kulübüne katılmaya çalışın hatta aktif bir görevde rol alın. İleride özgeçmişinizde artı bir puan oluşuyor. Kulübünüzün düzenlediği seminerleri takip etmeye çalışın. Üniversiteye yeni başlayanlar tüm kulüplere üye olmaya çalışıyor bunu yapmayın zaten hepsine katılamıyorsunuz ya da sonradan siz katılmak istemiyorsunuz.
Hocalarla İyi Geçinin
Hocalarla elinizden geldiğince iyi geçinin. derslerde boş yapmayın. Ne kadar sinir edilmezlerse o kadar güzel sorular soruyorlar. Sinir etmeyin size takmasınlar yoksa üniversiteyi bitiremeyebilirsiniz.
Cafe Ortamı
Kafe ortamları çok şahaneymiş gibi gösterilsede belli bir süre sonra sıkılacaksınız. Okuduğum şehirdeki cafelerde neredeyse sigarasız ve nargilesiz ortam yoktu. Cafe ortamında bulunacağım diye sağlığınızdan olmayın.
Yurt
Yurt=Huzur
Elinizden geldiğince kendiniz için iyi bir yurt seçin. Sakın uyumadan uyumaya gideceğim yurda sonuçta diye düşünmeyin yeri geliyor yurttan çıkamadığınız günler oluyor. Anlaşamayacağınız insanlar olacaktır elbette mümkünse anlaştığınız arkadaşlarınızla oda değişimine gitmekten çekinmeyin.
Arkadaş Seçimi
Yalnız takılmaya çalışmayın. Mutlaka sınıfınızdan bir arkadaş edinin. Bölümünüzden anlaştığınız arkadaşınızla vize ve final haftaları çalıştığınızda oldukça faydalı oluyor. Benden söylemesi:)
Maddi Durum
Herkesin ekonomik durumu aynı olacak diye bişey yok. İş olarak garsonluk ya da şehrinize göre diğer part-time işlere yönelebilirsiniz. Bazı kurumsal firmaların internetten part-time iş ilanları oluyor başvurmaktan çekinmeyin. Hem rahat oluyor hem de iş hayatına atılmadan tecrübe kazanmış oluyorsunuz.
Stajlar
Stajınızı, Üniversite 3. veya 4. sınıfta mutlaka yapmaya çalışın. Mezun olmadan hallederseniz daha avantajlı olacaktır.
Bir arkadaşım Çek Cumhuriyeti'nde Erasmus programıyla satjını yapmıştı. Okulu bitirdikten sonra gittiği ülkedeki staj şirketinde işe başlamıştı.
Erasmus
Mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Yeni kültürler, yeni arkadaşlıklar, yeni heyecanlar iyi gelecek...
Erasmus dışında Farabi ve Mevlana programlarından da faydalanmaya çalışın. Bunlar dışında yazın Work and Travel programına da katılın.
Festival
Okuduğunuz şehirde ya da civar şehirlerdeki festivallere fırsat buldukça katılmaya çalışın. Bazı üniversitelerin bahar şenlikleri oluyor. Bu şenliklerde şarkıcılar gelip konserler veriyorlar. Açılan standlarda yöresel yemekler yiyebiliyorsunuz. Kaçırmayın derim. :)
Geziler
Üniversitenin gezi kulüpleri oluyor. Arkadaşlarınızla bu turlara katılırsanız sizin için çok avantajlı oluyor. Gezi kulübünün düzenlediği şehir gezisine katılırsanız normal fiyatın yarısı kadarını ödeyip geziyorsunuz. Ve neredeyse o şehrin kültürel ve tarihi yerlerini gezebiliyorsunuz. Kaçırmayın derim.
Uyum sağla ya da ortadan kaybol, şimdi ve daima olduğu gibi.
Herbert George Wells
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder